Släktforskning

Är du nyfiken på dina förfäder men inte vet hur du skall komma igång, och var du skall kunna få reda på något, så kommer här några tipps.

Grunden för all släktforskning är att fråga släktingar, helst äldre för de har oftast mest att berätta, men även i den egna generationen finns det säkert de som vet något du kan ha nytta av. Anteckna alla namn, årtal, datum, platser och allt annat som du vet och får reda på.

Den bästa informationskällan vid grundläggande släktforskning är kyrkböckerna. För vår del så finns dessa på landsarkivet i Lund, men som avskrifter eller mikrofilmade och digitaliserade finns mycket av det att tillgå på Internet. Här är en länk till Riksarkivet som har många bra länkar till olika register.

RiksArkivet

Vissa begränsade arkiv på Internet är gratis, men vill man ha tillgång till alla så måste man betala för det. Jag skall ge ett exempel på ett gratis och sökbart register.

Klicka här så kommer ni till ”Demografisk Databas Södra Sverige

Välj om ni vill söka i födda, döda, gifta eller in- ut- flyttnigsregister, och fyll i de uppgifter som ni har, lägg märke till att datum skall skrivas ÅÅÅÅ-MM-DD, har ni bara årtalet så skriver ni bara det. Registerna täcker väldigt olika, och ibland hittar sökningen bättre om man utelämna en uppgift. Man får visserligen fler att välja mellan, men det kan vara värt ett försök. Har ni inte någon sökbar person så kan ni prova födelse- och dopregister med detta. - Fyll i enligt följande - Datum fr o m. där skriver ni 1874, Barnet förnamn. Johanna, Fadern förnamn. Sven. Klicka sen på Sök.

Nu får ni 17 förslag på barn födda 1874 med namnet Johanna och en far med namnet Sven. Längst till höger finns födelseorten, vilken i detta fall är Bunkeflo, så klicka på det. Johanna är min farmor, och precis såhär hittade jag hennes föräldrar den gången då jag börja släktforska. Jag visste hon var född 1874 i Bunkeflo, och att hon hette Johanna Svensson (Svensdotter) som flicka. Därför provade jag med Sven som namn på hennes far.

Ett annat gratis register är "Family Search" klicka på namnet så länkas ni dit.

Ni måste också ha ett släktträdsprogram att samla alla släktingar i. Det finns många att välja mellan, både nätbaserade och sådana där du har allt i din egen dator. I datorn har jag ett som heter ”Min Släkt” enkelt men funktionellt, kostar några hundralappar. Man kan använda det gratis ifall man accepterar att bli påmind emellanåt att man snyltar. På nätet använder jag GENI så kan hela släkten lägga till och ta del av nya uppgifter.
Har ni några frågor så hör gärna av er. Jag kommer att uppdatera med fler tips framöver.

Lycka till med er forskning
Webbmäster