Recept
Skånsk Korvgryta
4 Portioner
Ingredienser
4 st Lunda-knackwurstar el. andra smakrika korvar
1 st liten rödlök, tunnskivad
2 st morötter
150 gram färska champinjoner
1 st Stor röd paprika
500 gram krossade tomater
0,5 st grönsaksbuljongtärning, söndersmulad
salt
grovmalen svartpeppar
hackade färska örter (timjan, basilika, persilja och/el. annat)
Tillagning
Skär korven i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skala och tunnskiva löken. Skala och skär slantar av morötterna. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva svampen. Hetta upp en traktörpanna med margarin i och bryn korvskivorna däri. Ta upp dem igen.
Lägg ytterligare en klick margarin i pannan. Fräs lök, svamp o morotslantar utan att ta färg Löken ska vara mjuk o glansig. Tillsätt paprikan och fräs en stund. Lägg åter i korven. Blanda i tomatkross o buljongtärning. Låt koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor. Strö persilja över grytan vid serveringen.
Servera med pasta o grovriven Västerbottenost.
Skånsk Stuvad Potatis med Isterband
4 Portioner
Ingredienser
4 st isterband
salt och peppar
Stuvad potatis
10 st potatisar, i tärningar
1 st gul lök, finhackad
smör
maizena
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
Tillbehör
persilja, finhackad
gurka, inlagd
rödbetor, inlagda
Skånsk senap.
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader . Koka potatisen i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Potatisen ska ha kvar tuggmotstånd. Häll av vattnet och spola kallt vatten över, låt rinna av. Fräs löken i smör i en vid kastrull. Tillsätt potatisen och häll på mjölken och grädden. Låt koka ihop några minuter och potatisen ska bli genomkokt. Salta och peppra. Om stuvningen känns för lös så kan man tillsätta lite maizena utrört i lite vatten. Snitta och bryn isterbanden i en stekpanna och efterstek i ugnen i ca 175 grader, 8 minuter.
Servera korven med hackad persilja, Skånsk senap, inlagd gurka och rödbetor.
Skånsk Sillatårta
8 Portioner
Ingredienser
250 g Kavring
1 00 g Smör
1 burk Matjessillfiléer, 200 g
1 liten Rödlök, finhackad
2 dl Gräddfil
2 dl Kesella
Svartpeppar
4 Gelatinblad
Garnering
Rädisor
Gräslök
Tillagning
Finfördela kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med brödet Bred ut blandningen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och packa ihop med en sked. Hacka sillfiléerna. Blanda sill, lök, gräddfil och kesella. Smaksätt med lite peppar. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten några minuter. Krama ur dem och smält på svag värme. Rör ner i blandningen. Bred ut den ovanpå brödbottnen. Låt tårtan stå kallt i 3-4 tim. Garnera med skivade rädisor och hackad gräslök före serveringen.
Skånsk Äggakaga med fläsk.
Receptet räcker till 8 personer eller 4 skåningar.
Ingredienser
8 ägg
3 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 tsk strösocker
smör till stekning
800 g rimmat sidfläsk
2 äpplen, i skivor
Till servering:
rårörda lingon
Tillagning
Vispa mjölk och mjöl till en jämn smet i en stor skål. Rör i socker och salt, vispa i ett ägg i sänder. Låt stå och svälla medan du steker fläsket. Skiva fläsket och äpplen. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna på hög värme. Stek först äppelskivorna i smör och sen fläsket, lägg upp det på ett hushållspapper.
Behåll ett par matskedar av stekfettet i pannan och lägg i en rejäl klick smör, vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en trädspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten så smeten kan rinna ner. Rör i mitten men inte utåt kanterna tills den ser krämig ut, kanterna måste vara kvar för att stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna.
Smöra ett grytlock eller ett stort fat, lägg det på stekpannan och vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på locket. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ner i pannan igen. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och lägg på äppleskivorna och fläsket. Ställ in den i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter så pöser den upp och blir fluffig. Servera äggakagan med rårörda lingon till.